Canada, verdens nest største land, dekker mer enn halve Nord-amarika. Nordlige Canada er en enorm, kald villmark der bjørner fanger laks i iskalde elver og ulver jager villrein over snødekkete vidder. Bare få mannesker lever i disse kalde engene. Det nye arktiske territoriet Nunavut, som dekker det østlige fastlandet av Northwest territories, ble dannet i 1999. nunavut betyr på språket til dets inuitt-befolkning. Slik har urbefolkningen fått sitt eget territorium. 80% av Canadas innbyggere bor mindre enn 300km fra grensen mot sør, der klimaet er mildere og landet er mer fruktbart. præriegresslandet som dekker deler av Alberta, Manitoba og Saskatchewan er et av verdens mest produktive jordbruksområder. Disse provinsene leverer også det meste av Canadas olje og gass. Vest for de høye rocky mountains ligger stillehavskysten, en labyrint av øyer og trange farvann.

søndag 9. mai 2010

Dyr og natur

Elgen
Dette er et bilde av en veldig fin elg (synes jeg!)

Det er veldig mye elg i Canada, de bor mest i skogene vest og sør i Canada. Det er også mye andre dyr i Canada de har
blant annet: Grizlybjørn, bever, bisonokse, moskusokse og mange
flere

In EnglishThere are lots of moose in Canada. For the most they live in the forests west and south in Canada.
The moose is a realy big animal with hoofs and antlers.



Grizzlybjørnen
Grizzlybjørnen lever i hele nord-amerika. Den trives i skog, fjell og tundra. Normal vekt for en grizzly-bjørn er mellom 180-410 kilo, men en stor hanbjørn kan nå en vekt på nærmere 640 kilo.
Grizzlybjørnen er kjøtteter, og ved kysten spiser den mye laks, men jakter også på elg, rådyr, caribou (rein) og sauer. Den forsyner seg også av åtsler som andre dyr har etterlatt.

In English
The grizzly bear lives in all of north america. It thrives in the forrest and mountains. ...

Beveren
Beveren er nord-amerikas største gnager. Beveren lever delvis i vann og bygger store demninger og hus av tømmer i vassdrag.
Kroppen er dekket av tykk, vanntett pels som består av lange dekkhår og tett isolerende underull. Øynene er dekket av ei blinkhinne når dyret svømmer neddykket, samtidig som ører og nesebor lukkes av en spesiell muskulatur. Bakbena er kraftige og har svømmehud mellom tærne. Forbena, derimot, ligner menneskelige hender.
De brukes med stor dyktighet og presisjon til å utføre en rekke forskjellige oppgaver. Beveren har også en flat og meget muskuløs hale, som den aktivt bruker til å varsle om fare gjennom å slå med den i vannflaten.
Beverskinn var en attraktiv handelsvare på 1800- og 1900-tallet, noe som ledet til stor fangst av bever i denne perioden. Mot slutten av 1900-åra økte imidlertid motstanden mot beverjakt. Beveren har nå mistet den betydningen den hadde som handelsvare.

8 kommentarer:

  1. fikk meg til 5- er takk skal du ha ;D

    SvarSlett
  2. Bra oppgave. Takk for informsjonen. Lånte litt.

    SvarSlett
  3. Takk for all fakta!!!!

    SvarSlett
  4. TAKK det ble nyttig!

    SvarSlett
  5. tusen takk for all denne faktaen brukte litt av det i min egen prosjegt.

    SvarSlett