Canada, verdens nest største land, dekker mer enn halve Nord-amarika. Nordlige Canada er en enorm, kald villmark der bjørner fanger laks i iskalde elver og ulver jager villrein over snødekkete vidder. Bare få mannesker lever i disse kalde engene. Det nye arktiske territoriet Nunavut, som dekker det østlige fastlandet av Northwest territories, ble dannet i 1999. nunavut betyr på språket til dets inuitt-befolkning. Slik har urbefolkningen fått sitt eget territorium. 80% av Canadas innbyggere bor mindre enn 300km fra grensen mot sør, der klimaet er mildere og landet er mer fruktbart. præriegresslandet som dekker deler av Alberta, Manitoba og Saskatchewan er et av verdens mest produktive jordbruksområder. Disse provinsene leverer også det meste av Canadas olje og gass. Vest for de høye rocky mountains ligger stillehavskysten, en labyrint av øyer og trange farvann.

onsdag 12. mai 2010

Canadas urbefolkning - inuitter

Inuittene utgjør sammen med indianerne urbefolkningen i Canada, med sin unike tradisjonelle livsstil og kultur samt evne til å overleve og trives i det barske klima i nord-Canada.
En fjerdedel av verdens inuiter (tidligere kalt eskimoer) lever i Canada. Idag lever de fleste i ca. 40 små og avsidesliggende samfunn langs nordkysten av det kanadiske fastland og på de arktiske øyer som spenner over 4000 km og fem tidssoner.
Livet deres er enklere nå enn det var tidligere med forbedret transport, kommunikasjon, helseomsorg og beskyttelse mot det barske klima. Terreng-kjøretøy, biler og lastebiler i stedet for det tradisjonelle hundespannet. De bruker gevær i stedet for harpuner og bor i hus i stedet for igloo, men lever fremdeles stort sett av det de kan fange i naturen.
Jakt og fiske er de viktigste næringsveiene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar